Godshallen fönsterrenovering

Vi utför alla former av fönsterrenovering - traditionellt fönsterhantverk med naturliga och beprövade metoder och material


Det lönar sig att renovera fönster

Många husägare har, efter aggressiv marknadsföring och påverkan från tillverkare, bytt ut sina vackra gamla fönster till nya, underhållsfria, moderna fönster. Argumentet är ofta att gamla fönster läcker väldigt mycket energi och att nya underhållsfria fönster snabbt ska betala sig genom sparade energikostnader. Undersökningar och beräkningar visar dock att så inte är fallet – energiförlusten är betydligt mindre än tillverkarna av nya fönster säger. De nya fönstrens livslängd är dessutom alldeles för kort för att en sådan ”investering” ska hinna betala sig. De är underhållsfria för att de inte går att underhålla.

Istället för att byta fönster finns det mycket smartare sätt att spara energi – isolera vinden, isolera golv och täta längs dörrar och fönster, serva värmesystemet.

I ekonomiska kalkylen för nya fönster ryms dessutom sällan arbetskostnaden för själva bytet, inte heller kostnaden för att byta utvändiga foder, ny salning, eventuellt byte av fönsterbrädor eller byte av invändigt foder. Och målning av detta. Till skillnad från köp av nya fönster medgör renovering av gamla fönster dessutom möjlighet till 30% ROT-avdrag på nästan hela kostnaden, då den nästan helt består av arbetsinsats.  

Husets själ

I den fina kalkylen ryms inte heller förlusten av husets själ. De gamla fönstren med munblåst eller valsat glas ger karaktär och skönhet till huset – det kan inte nytillverkade standardfönster leva upp till.

Naturligtvis finns det traditionella snickerier som kan nytillverka fönster av hög klass och kvalitet. Vi samarbetar med några utvalda lokala fönstersnickerier.

Traditionellt hantverk - kärlek, beprövade metoder och hållbara material

Vi älskar det vi gör. Att vårda ett kulturarv till kommande generationer med hjälp av beprövat hantverk och  hållbara material känns dessutom bra i själen. Vi målar med linoljefärg, kittar med linoljekitt och använder uteslutande kärnfura av högsta kvalitet när vi utför trälagningar.

Vi kommer gärna på besök och gör en bedömning på plats för att kunna ge en så bra offert som möjligt.

Vill du göra allt själv istället hittar du det du behöver i butiken

Godshallen byggnadsvård är en välsorterad byggnadsvårdsbutik. Här hittar du det mesta du behöver för att sköta om ditt gamla hus på rätt sätt - både begagnade reservdelar till hus och nya produkter, verktyg och material. Vi har ett brett sortiment av det du behöver för att göra fönsterjobbet själv - smarta verktyg som underlättar och material som du behöver tex linoljekitt, stift, linolja, linoljefärg, ull- och linsnöre med mera. I butiken kan du dessutom få bra tips och goda råd.